Fytotherapie


Fytotherapie ofwel kruidengeneeskunde is het gebruiken van plantaardige middelen (fytotherapeutica ofwel kruidengeneesmiddelen) met als doel genezing, klachtenvermindering, preventie, gezondheidsbehoud of –bevordering.

Het gebruik van kruiden als geneesmiddelen is zo oud als de mensheid zelf, daarbij speelt de uit ervaring verkregen kennis een grote rol. Ook dieren die in vrijheid leven maken van nature gebruik van fytotherapie. Ze zullen bepaalde planten opzoeken en opeten om bijvoorbeeld misselijkheid te verhelpen, te braken of om ontstekingen te remmen.

In de fytotherapie wordt de plant of het plantendeel in zijn geheel gebruikt, omdat men er van uit gaat dat de medicinale werking van het geheel van de inhoudsstoffen meer is dan die van de som der delen (synergetische werking).

Men denkt dat de synergetische werking van de inhoudsstoffen onderling er mede ook voor zorgt dat het eventuele bijwerkingenprofiel van kruiden over het algemeen veel geringer is dan van reguliere medicatie, waarvan vaak één (chemische) stof het werkzame bestanddeel is.

In de kruidengeneeskunde gaat men er van uit dat het betreffende kruid, of kruiden de gezondheid of welbevinden van de hele mens moet bevorderen of ondersteunen, niet alleen de betreffende klacht.

Op maat voorgeschreven


Voor bepaalde klachten of aandoeningen bestaan vaak verschillende plantenremedies. Door de fytotherapeut worden daaruit kruiden gezocht die passen bij deze specifieke mens met zijn of haar specifieke klachtenbeeld.

Bij het voorschrijven van kruiden wordt rekening gehouden met evt. interacties met reguliere medicatie. Fytotherapeutica worden meestal voorgeschreven in de vorm van druppels (tincturen), capsules of theeën.

Net als bij supplementen let ik allereerst op kwaliteit van het voorgeschrevene, maar ook op de prijs/ kwaliteitverhouding.
Ikzelf verkoop geen voedingssupplementen of kruiden. Ik schrijf deze middelen voor en vertel waar deze (vaak met korting) te bestellen of te verkrijgen zijn.