Massage


Massage is misschien wel zo oud als de mensheid. Al in de oudste gevonden geschriften over ziekte en genezing uit India en China (zo’n 2500 jaar oud) speelt massage een belangrijke rol. Ook in Europa schreef de Griekse arts Hippocrates (Hippocrates wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de Westerse geneeskunde en leefde in de 5de eeuw voor Christus) in zijn aanwijzingen voor gezondheidsbevordering over massage.

Klassieke massage

Deze massage wordt ook wel Zweedse massage genoemd omdat deze door de Zweed Per Henrik Ling verder is ontwikkeld. Ling combineerde technieken uit China met de kennis uit het Westen. Deze massage bevordert de circulatie in het lichaam en de verwijdering van afvalstoffen.

Massage kan ingezet worden voor lichamelijke klachten. Het doel van de massage is dan het verminderen van spierspanning en pijn. Maar ook ter ondersteuning bij emotionele processen en psychische klachten kan massage een goede bijdrage leveren. Verder is massage goed voor het bevorderden van een algemeen welbevinden, ontspanning bevorderend en werkt zo preventief.

.


Metamorfosemassage

Metamorfosemassage is een heel zachte massage die plaats vindt plaats op de reflexzones van de wervelkolom op de voeten, de handen en het hoofd.
Metamorfosemassage kan helpen blokkades op te ruimen of te verzachten en op die manier een nieuwe start te maken. Deze vorm van massage werkt heel ontspannend en kan ondersteunend werken in periodes van (grote) veranderingen.