Ooracupunctuur


Hoe werkt ooracupunctuur?

De oorschelp zit vol met reflexpunten en -gebieden. Bij de ooracupunctuur prikkelt men met heel dunne naaldjes de oorschelp. Deze punten zijn reflexmatig verbonden met bepaalde delen van het lichaam. De prikkel leidt ter plekke tot een toename van de zelfgenezende werking van het lichaam. Ooracupunctuur is evenals lichaamsacupunctuur een behandeling met een algemeen regulerend karakter. Dus naast een uitwerking op de klachten streeft het ook naar een verbetering van het algemeen welbevinden.

De naaldjes die gebruikt worden zijn dunner dan bij de gewone lichaamsacupunctuur en gaan ook veel minder diep het lichaam in, slechts 1 tot 3 millimeter. De naaldjes zijn steriel per stuk verpakt en worden uiteraard éénmalig gebruikt.

Geschiedenis


Ooracupunctuur is sinds begin jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de in Lyon, Frankrijk, praktiserende arts Paul Nogier. De resultaten van zijn werk zijn over de hele wereld bekend en zijn bevindingen worden onderwezen in Europa, de VS tot zelfs in China, de bakermat van de acupunctuur. Paul Nogier ontdekte bij toeval dat het hele menselijke lichaam als het ware geprojecteerd is op de oorschelp. Zigeunerpatiënten van hem hadden brandplekjes op het oor waarmee ze met succes ischias behandelden.
Nogier ontdekte dat bepaalde punten op de oorschelp inderdaad corresponderen met organen of systemen. Na meer dan 15 jaar onderzoeken en experimenteren kwam Nogier uiteindelijk met een complete plattegrond van de acupunctuurpunten op de oorschelp. De te behandelen punten zijn te lokaliseren tot op minder dan een millimeter nauwkeurig doordat zij gevoeliger zijn.

Ooracupunctuur is vooral bekend van het gebruik voor behandeling van pijnklachten aan het bewegingsapparaat en bij verslavingen, zoals stoppen met roken. Maar ooracupunctuur blijkt niet alleen succesvol bij de behandeling van deze aandoeningen, maar kan ook een waardevolle ondersteunende therapie zijn bij andere psychische en lichamelijke klachten.

Tevens is ooracupunctuur makkelijk te combineren met andere therapievormen.